E: info@dermotsdrivingschool.ieT: + (353) 0868921118

Q1.what does a broken white line mean ?
answer..means overtake if safe to do so.

Q2.what are the markings for a no-entry street ?
 answer..full white line followed by broken white line.

Q3.what shape and colour is a warning sign ?
answer..diamond shape,yellow and black.

Q4.what are the rules of a yellow box junction?
answer..do not enter if the exit ahead is not clear,except when turning right.

Q5.What is the maximum speed limit on motorways ?

Q6.what is the rule on entering a roundabout ?
answer..give way to traffic approaching from the right,while also keeping an eye on the traffic in front.

Q7.what does a double yellow line mean ?
answer..no parking at anytime.

Q8.What is a hard shoulder used for ?
answer..breakdowns,pedestrians,emergencies and cyclists.

Q9.what is the minimum legal thread depth of a tyre ?

Q10.what should you do if blinded by the lights of oncoming traffic ?
answer..slow down,look away to the left and if still blinded ,slow down futher,and stop if need be.

Q11.What does a single yellow line mean ?
 answer..no parking during hours shown on sign.

Q12.what is the sequence of traffic lights ?
answer..green,steady amber,red,green.

Q13.When may you overtake on the left ?
 answer..when traffic in front is turning right,when you are turning left,when the traffic in the right lane is moving slower.

Q14.What does a flashing yellow light at a pelican crossing mean ?
answer..give way to pedestians crossing and proceed with caution.

Q15.How would you recognise a pedestrian crossing at night ?
answer..flashing amber beacons.

Q16.When should you use your hazard lights ?
answer..at the scene of a accident,when you have broken down or being towed.

Q17.when should you not drive ?
 answer..when you are tired.under the influence of alchol or drugs,

Q18.What should always be kept clean on your vechicle ?
 answer..lights mirrors,windows,reflectors and reg plate.

Q19.where should you not park ?
 answer..double yellow lines,opposite a continous white line,close to a junction(not within 15mts)corners or bends.

Q20.What is a contra flow bus lane?

answer ..it is a lane that flows in the opposite direction of the traffic.

Q21.what does a green traffic light mean?
 answer..it means go if it is safe to.

Q22.What is the safest way to park at night ?
answer..passenger side to the kerb,with the reflectors showing at the rear.

Q24.What signs would you expect when approaching a major road ?
 answer..warning sign ,major road ahead,regulatary sign ahead,yield or stop.

Q25.How do you check your break lights ,if you are alone ?
 answer..reverse your car into a drive and check the reflection in the window ?

Q26.what does a clearway sign mean ?
 answer..no parking or stopping at times shown.

Q27.what are the rules about sounding your horn ?
 answer..should not sound your horn between the hours of 11.30 and 7am.except in an emergency.

Q28.Where is the only place you would see a flashing red light ?
answer..at a train level crossing.

Q29.What shape and colour is a regulatory sign ?
 answer..round with red and white background,with the exception of stop and yield signs.

Q30.when should you dip your lights ?
answer..when meeting traffic,following behind traffic,well lit roads,in poor visability,fog.

Q31.what does a steady amber light mean ?
ans..stop if it is safe to do so .

Q32.How should you approach a green light that has been green for some time ?
ans..approach with some caution,at a speed that would allow you to stop safely if required.

Q33.To keep your car in a safe and legal condition,what should you check ?

Q34.What are you legally required to have ,before you can drive a car ?
ans..you must hold a valid licence(full or learner permit)and have car taxed and insured.

Q35.What is the required legal lighting for your car ?
ans..must be equipped with two headlights,two white side lights(front)two red rear lights,two red rear stop lights.two red rear reflectors,rear number plate lighting and amber indicators front and rear.

Q36.Name some places where you should not overtake ?
 ans..over a continuous white line,at a bend,hump back bridge,too close to junctions,pedestrians crossings,where you cant see far enough ahead.

Q37.At a pelican crossing .what does a flashing yellow amber mean ?
 ans..proceed with caution,give way to pedestrians who may still be crossing.

Q38.What to zig-zag lines on approach to a zebra crossing mean ?

answer..no overtaking or stopping to set down passengers .

Q39.What is the rule for passing animals on the road ?
ans..slow down,give plenty of room,do not rev the engine .and do not sound the horn.

Q40.What vehicles cannot use a motorway ?
 ans..learner drivers,pedestrians,cyclists,motorbikes under 50cc,horse drawn vechicls.